Scorpion 325 SC 5 ml środek grzybobójczy Sumin
Opis
Scorpion 325 SC 5 ml środek grzybobójczy Sumin
Środek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o działaniu powierzchniowym i systemicznym, stosowany zapobiegawczo w zwalczaniu chorób powodowanych przez grzyby w uprawie roślin warzywnych i truskawek.
Scorpion, jako jeden z niewielu fungicydów, hamuje kiełkowanie zarodników oraz jednocześnie zatrzymuje już zaobserwowaną infekcję. Preparat jest szybko pobierany przez roślinę z powierzchni liści, następnie przemieszcza się systemicznie do wszystkich jej organów, co pozwala na skuteczną ochronę.
Difenokonazol hamuje tworzenie ściany komórkowej grzybów, działając przede wszystkim na ograniczenie wzrostu i tworzenie się grzybni. Spowalnia także kiełkowanie zarodników i zatrzymuje infekcję. Dlatego właśnie można go użyć nawet po wystąpieniu pierwszych objawów choroby.
Scorpion wyróżnia również działanie interwencyjne – w okresie do 2 dni po pojawieniu się infekcji, co znacznie zwiększa skuteczność preparatu w zwalczaniu szerokiej palety chorób. Środek Scorpion 325 SC stosuje się przy użyciu opryskiwaczy ręcznych.
Zalety:
* najszersza rejestracja upraw
* działanie interwencyjne i zapobiegawcze
* systemiczne przemieszczanie się obu substancji
* szybkie działanie
* szerokie spektrum zwalczanych chorób
Uprawa | Choroba | Dawkowanie |
brokuł zwyczajny (uprawa w polu) | mzgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych | 10 ml/100 m2/2-8 l wody |
kalafior (uprawa w polu) | czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych | 10 ml/100 m2/2-8 l wody |
marchew (uprawa w polu) | mączniak prawdziwy baldaszkowatych, alternarioza naci marchwi, czarna zgnilizna marchwi | 10 ml/100 m2/2-7 l wody |
cebula (uprawa w polu) | alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez stemphylium (stermhylium sp.), rdza pora (na cebuli) | 10 ml/100 m2/3-6 l wody |
kapusta głowiasta (biała, czerwona, włoska) (uprawa w polu) | czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych | 10 ml/100 m2/2-8 l wody |
por (uprawa w polu) | alternarioza cebuli (na porze), plamistość liści powodowana przez stemphylium (stemphylium sp.), rdza pora | 10 ml/100 m2/2-8 l wody |
ogórek (uprawa w szklarni) | mączniak prawdziwy dyniowatych | 10 ml/100 m2/5-15 l wody |
pomidor (uprawa w szklarni) | mączniak prawdziwy psiankowatych | 10 ml/100 m2/5-15 l wody |
truskawka (uprawa w polu) | antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki | 10 ml/100 m2/5-15 l wody |
cebula (uprawiana na szczypior), cebula siedmiolatka, szczypiorek (uprawa w polu) | alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez stemphylium (stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli) | 10 ml/100 m2/3-6 l wody |
czosnek, szalotka | alternarioza cebuli, plamistość liści powodowana przez stemphylium (stemphylium sp.), rdza pora (na cebuli) | 10 ml/100 m2/3-6 l wody |
fasola zwykła (szparagowa), fasola zwykła (uprawiana na świeże nasiona), groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy (uprawa w polu) | antraknoza fasoli, mączniak prawdziwy grochu, zgorzelowa plamistość grochu (askochytoza) | 10 ml/100 m2/3-12 l wody |
truskawka (uprawa w polu) | antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki | 10 ml/100 m2/3-12 l wody |
kapusta brukselska, kapusta pekińska, jarmuż (uprawa w polu) | czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych (kapustnych), plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych | 10 ml/100 m2/2-8 l wody |
pasternak, pietruszka (uprawa w polu) | mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń | 10 ml/100 m2/2-7 l wody |
chrzan pospolity, rzodkiewka, rzodkiew japońska, rzepa biała, rzepa czarna, brukiew jadalna (uprawa w polu) | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, sucha zgnilizna kapustnych | 10 ml/100 m2/2-7 l wody |
salsefia, topinambur (syn. słonecznik bulwiasty), skorzonera (uprawa w polu) | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń | 10 ml/100 m2/2-7 l wody |
burak ćwikłowy (uprawa w polu) | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń mączniak prawdziwy buraka, chwościk buraka, rdza buraka | 10 ml/100 m2/2-7 l wody |
cykoria korzeniowa (uprawa w polu) | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy | 10 ml/100 m2/2-7 l wody |
seler naciowy (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) | alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera | 10 ml/100 m2/2-7 l wody |
seler korzeniowy (uprawa w polu) | alternarioza, mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera | 10 ml/100 m2/2-10 l wody |
szparag (uprawa w polu) | rdza szparagowa, purpurowa plamistość pędów szparaga | 10 ml/100 m2/2-10 l wody |
melon, kawon (syn. arbuz), dynia olbrzymia jadalna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) | mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych | 10 ml/100 m2/5-15 l wody |
ogórek (uprawa w polu, pod osłonami) | parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych | 10 ml/100 m2/5-15 l wody |
cukinia, kabaczek, patison (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) | mączniak prawdziwy dyniowatych, parch dyniowatych, antraknoza dyniowatych, alternarioza dyniowatych | 10 ml/100 m2/5-15 l wody |
papryka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) | mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza papryki, brunatna plamistość liści | 10 ml/100 m2/5-15 l wody |
pomidor (uprawa w szklarni) | alternarioza pomidora, brunatna plamistość liści | 10 ml/100 m2/5-15 l wody |
pomidor (uprawa w polu i pod osłonami) | mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści | 10 ml/100 m2/5-15 l wody |
oberżyna (syn. bakłażan) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) | mączniak prawdziwy psiankowatych, alternarioza, brunatna plamistość liści | 10 ml/100 m2/5-15 l wody |
grupa sałat (sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia) | nekrotyczna plamistość liści sałaty (antraknoza sałaty), zgnilizna twardzikowa | 8-10 ml/100 m2/3-15 l wody |
kapustne liściowe (rukola-rokietta siewna, jarmuż) | czerń krzyżowych, zgnilizna twardzikowa | 8-10 ml/100 m2/3-15 l wody |
szpinak | antraknoza, alternarioza, zgnilizna twardzikowa | 8-10 ml/100 m2/3-15 l wody |
seler listkowy | septorioza selera, zgnilizna twardzikowa | 8-10 ml/100 m2/3-15 l wody |
pietruszka uprawiana na nać | mączniak prawdziwy baldaszkowatych, zgnilizna twardzikowa | 8-10 ml/100 m2/3-15 l wody |
rośliny zielarskie oraz kwiaty jadalne (cukinii, kabaczka, patisona) (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) | mączniaki prawdziwe, rdze, plamistości liści, zgnilizna twardzikowa | 8-10 ml/100 m2/3-15 l wody |
cykoria sałatowa (uprawa w polu) | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy | 10 ml/100 m2/3-10 l wody |
cykoria sałatowa (uprawa pod osłonami i w szklarni) | zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, mączniak prawdziwy | 10 ml/100 m2/3-10 l wody |
karczoch zwyczajny (uprawa w polu) | mączniak prawdziwy | 10 ml/100 m2/3-10 l wody |
truskawka (uprawa w polu) | mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari | 10 ml/100 m2/3-12 l wody |
truskawka (uprawa pod osłonami i w szklarni) | antraknoza truskawki, biała plamistość truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari | 10 ml/100 m2/3-10 l wody |
poziomka (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) | antraknoza truskawki, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, nekrozy powodowane przez grzyb Gnomonia comari | 10 ml/100 m2/3-10 l wody |
malina, jeżyna (uprawa w polu, pod osłonami i w szklarni) | antraknoza maliny i jeżyny, rdza maliny, biała plamistość liści maliny, mączniak prawdziwy maliny | 10 ml/100 m2/1-5 l wody |
rośliny ozdobne (z wyłączeniem ozdobnych odmian jabłoni) (uprawa w polu) | mączniaki prawdziwe, plamistość liści, rdze, osutka wiosenna sosny, czarna plamistość róży, zamieranie pędów roślin iglastych, choroby powodowane przez patogeny glebowe | 10 ml/100 m2/3-12 l wody |
Prewencja: nie wchodzić do czasu całkowitego wyschnięcia cieczy użytkowej na powierzchni roślin.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.