PLONVIT PHOSPHO 2KG nawóz rozpuszczalny NPK 11/53/5
Opis
PLONVIT PHOSPHO
KRYSTALICZNY NAWÓZ
NPK 11/53/5
2 KG
SKŁAD
Składniki | Zawartość [g/kg] | Zawartość w % masowych |
---|---|---|
Azot (N) całkowity | 110 | 11,0 |
Azot (N) amonowej (NH4) | 92 | 9,2 |
Azot (N) wmidowy (NH2) | 18 | 1,8 |
Pięciotlenek fosfofu (P2O5) | 530 | 53,0 |
Tlenek potasu (K2O) | 50 | 5,0 |
Tlenek magnezu (MgO) | 1,0 | 0,10 |
Trójtlenek siarki (SO3) | 8 | 0,8 |
Bor (B) | 0,3 | 0,030 |
Kobalt (Co) | 0,01 | 0,001 |
Miedź (Cu) | 0,3 | 0,030 |
Żelazo (Fe) | 1,5 | 0,150 |
Mangan (Mn) | 0,7 | 0,070 |
Molibden (Mo) | 0,02 | 0,002 |
Cynk (Zn) | 0,7 | 0,070 |
Tytan (Ti) | zawiera | zawiera |
Witaminy | zawiera | zawiera |
Aminokwasy | zawiera | zawiera |
PRZEZNACZENIE
PLONVIT PHOSPHO to krystaliczny, rozpuszczalny w wodzie nawóz NPK z mikroelementami o wysokiej koncentracji składników pokarmowych z przewagą fosforu.
PLONVIT PHOSPHO jest szczególnie polecany podczas okresów występowania niskiej temperatury oraz na glebach kwaśnych i zasadowych. Wspomaga prawidłowy rozwój systemu korzeniowego oraz jego regenerację. Wpływa korzystnie na kwitnienie i rozwój organów generatywnych i tym samym pozytywnie oddziałuje na wielkość i jakość plonu.
STOSOWANIE
DOKARMIANIE DOLISTNE:
Proponowane zalecenia mają charakter ogólny. Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
Zalecane 2–5 oprysków, co 7–14 dni. PLONVIT PHOSPHO stosować w okresach intensywnego wzrostu oraz w decydujących fazach rozwojowych roślin, a także w warunkach utrudnionego pobierania składników pokarmowych przez system korzeniowy.
W przypadku wystąpienia na roślinach objawów niedoboru składników pokarmowych zabiegi wykonywać co 2–4 dni.
Uprawy rolnicze – zalecane stężenie 0,4–1,5% (0,4–1,5 kg nawozu w 100 l roztworu).
Ilość cieczy użytkowej 200–500 l/ha.
Uprawy ogrodnicze – zalecane stężenie 0,2–1,0% (0,2–1 kg nawozu w 100 l roztworu).
Ilość cieczy użytkowej 200–750 l/ha.
Terminy stosowania |
Dawkowanie [kg/ha]
|
PSZENICA, PSZENŻYTO | |
jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16) | 2-4 |
wiosna: I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29) jare – rozwój liści – krzewienie (BBCH 13–29) |
2-4 |
II: początek strzelania w źdźbło – początek kłoszenia (BBCH 30–51) | 2-4 |
III: początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) | 2-4 |
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY | |
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) | 2-4 |
wiosna: I: ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32) jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32) |
2-4 |
II: liść flagowy całkowicie rozwinięty – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45) | 2-4 |
III: koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) | 2-4 |
ŻYTO | |
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) | 2-4 |
wiosna: I: ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32) jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32) |
2-4 |
II: liść flagowy całkowicie rozwinięty – początek kłoszenia (BBCH 39–51) | 2-4 |
III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) | 2-4 |
OWIES | |
I: rozwój liści – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) | 2-4 |
II: strzelanie w źdźbło (BBCH 30–39) | 2-4 |
III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) | 2-4 |
RZEPAK | |
jesień: faza 4.-8. liścia (BBCH 14-18) | 2-4 |
wiosna: I: po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych - widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21-36); |
2-4 |
II: rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) - początek kwitnienia (BBCH 50-61); | 2-4 |
III: pełne kwitnienie: 50 % otwartych kwiatów na głównym kwiatostanie, starsze płatki opadają - początkowy rozwój łuszczyn (BBCH 65-73) | 2-4 |
KUKURYDZA | |
I: faza 2.-6. liścia (BBCH 12-16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; | 2-4 |
II: rozwój liści - początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17-31); | 2-4 |
III: rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) - początek rozwoju wiechy (BBCH 31-51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem | 2-4 |
JABŁOŃ | |
I: różowy pąk (BBCH 57–59); | 2-5 |
II: zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); | 2-5 |
III: powstały po przekwitnięciu owoc osiąga wielkość do 10 mm (BBCH 71); | 2-5 |
IV: początek dojrzewania: pierwsze pojawienie się koloru specyficznego dla danej odmiany (BBCH 81), ok. 4 tygodnie przed zbiorem; | 2-5 |
V–VI: bezpośrednio po zbiorach owoców 1–2 zabiegi co 10–14 dni | 2-5 |
TRUSKAWKA | |
I: biały pąk (BBCH 58-59); | 2-5 |
II: początek fazy kwitnienia (BBCH 61); | 2-5 |
III: większość płatków opada (BBCH 67); | 2-5 |
IV: początek dojrzewania, owoce zaczynają się wybarwiać (BBCH 81); | 2-5 |
V - VII: w okresie zbiorów, po kolejnych zbiorach owoców (BBCH 85-89); | 2-5 |
VIII: po zbiorach (BBCH 91-92) | 2-5 |
BROKUŁ | |
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); | 4–8 |
II: faza 7. liścia – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 17–29); | 4–8 |
III: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) | 4–8 |
KALAFIOR | |
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); | 4–8 |
II: faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19); | 4–8 |
III: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) | 4–8 |
KAPUSTA:
GŁOWIASTA BIAŁA, GŁOWIASTA CZERWONA, WŁOSKA, PEKIŃSKA
|
|
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); | 4–8 |
II: faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19); | 4–8 |
III: zaczynają się tworzyć główki – główka osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) | 4–8 |
KAPUSTA BRUKSELSKA | |
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); | 4–8 |
II: faza 7. liścia – główny pęd osiąga 30% wysokości typowej dla odmiany (BBCH 17–33); | 4–8 |
III: początek rozwoju pąków bocznych – pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte (BBCH 41–43) | 4–8 |
KALAREPA, RZODKIEWKA | |
I: faza 5. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 15–19); | 4–8 |
II: zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) | 4–8 |
JARMUŻ | |
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); | 4–8 |
II: główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35); | 4–8 |
III: osiągnięcie 10–30% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 41–43) | 4–8 |
ROZSADA WARZYW KAPUSTNYCH | |
I: liścienie całkowicie rozwinięte – faza 2. liścia (BBCH 10–12); | podlewanie: roztwór 0,05–0,1% 0,05–0,1 l (50–100 ml) w 100 l wody opryskiwanie: roztwór 0,25–0,3% 0,25–0,3 l (250–300 ml) w 100 l wody |
II: 3–5 dni przed wysadzeniem na miejsce stałe (BBCH 13–14) | podlewanie: roztwór 0,05–0,1% 0,05–0,1 l (50–100 ml) w 100 l wody opryskiwanie: roztwór 0,25–0,3% 0,25–0,3 l (250–300 ml) w 100 l wody |
FERTYGACJA W GRUNCIE:
PLONVIT PHOSPHO można używać do przygotowania roztworów gotowych do nawożenia lub roztworów stężonych – do rozcieńczania przed podaniem roślinom. Sugerowany czas zużycia pożywki: roztwór stężony w terminie do 7 dni, a roztwór gotowy do nawożenia w ciągu 48 godzin od sporządzenia.
Proponowane zalecenia mają charakter ogólny. Należy je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe, w tym zawartość składników pokarmowych w wodzie użytej do przygotowania pożywek.
Roztwory nawozu PLONVIT PHOSPHO należy przygotowywać w zbiorniku odrębnym niż roztwór nawozu wapniowego.
Orientacyjne dawki nawozów dla roztworów gotowych do nawożenia:
0,3–2 kg nawozu w 1000 l roztworu (roztwór 0,03–0,2%).
Przygotowując roztwory stężone, dawkę nawozu należy zwiększyć, np. przy pożywkach o 100-krotnym stężeniu zastosować odpowiednio 30-200 kg nawozu.
Stosując PLONVIT PHOSPHO w pożywce wraz z innymi nawozami, nie należy przekraczać łącznego stężenia 0,2% wszystkich składników w dawkowanej pożywce.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.