Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Producenci
Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (14 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

PLONVIT PHOSPHO 2KG KRYSTALICZNY NAWÓZ NPK 11/53/5 FOSFOR

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 31,99 zł 31.99
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: INTERMAG
Kod produktu: 12008

Opis

 PLONVIT PHOSPHO

KRYSTALICZNY NAWÓZ

NPK 11/53/5

2 KG

 

 

 

SKŁAD

 

SkładnikiZawartość [g/kg]Zawartość w % masowych
Azot (N) całkowity 110 11,0
Azot (N) amonowej (NH4) 92 9,2
Azot (N) wmidowy (NH2) 18 1,8
Pięciotlenek fosfofu (P2O5) 530 53,0
Tlenek potasu (K2O) 50 5,0
Tlenek magnezu (MgO) 1,0 0,10
Trójtlenek siarki (SO3) 8 0,8
 Bor (B) 0,3 0,030
Kobalt (Co) 0,01 0,001
Miedź (Cu) 0,3 0,030
Żelazo (Fe) 1,5 0,150
Mangan (Mn) 0,7 0,070
Molibden (Mo) 0,02 0,002
Cynk (Zn) 0,7 0,070
Tytan (Ti) zawiera zawiera
Witaminy zawiera zawiera
Aminokwasy zawiera zawiera

 

PRZEZNACZENIE

PLONVIT PHOSPHO to krystaliczny, rozpuszczalny w wodzie nawóz NPK z mikroelementami o wysokiej koncentracji składników pokarmowych z przewagą fosforu.
PLONVIT PHOSPHO jest  szczególnie polecany podczas okresów występowania  niskiej temperatury oraz na glebach kwaśnych i zasadowych. Wspomaga prawidłowy rozwój systemu korzeniowego oraz jego regenerację. Wpływa korzystnie na kwitnienie i rozwój organów generatywnych i tym samym pozytywnie oddziałuje na wielkość i jakość plonu.
 

 

STOSOWANIE

DOKARMIANIE DOLISTNE: 
 
Proponowane zalecenia mają charakter ogólny. Można je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe.
 
Zalecane 2–5 oprysków, co 7–14 dni. PLONVIT PHOSPHO stosować w okresach intensywnego wzrostu oraz w decydujących fazach rozwojowych roślin, a także w warunkach utrudnionego pobierania składników pokarmowych przez system korzeniowy.
W przypadku wystąpienia na roślinach objawów niedoboru składników pokarmowych zabiegi wykonywać co 2–4 dni.
 
Uprawy rolnicze – zalecane stężenie 0,4–1,5% (0,4–1,5 kg nawozu w 100 l roztworu).
Ilość cieczy użytkowej 200–500 l/ha.
 
Uprawy ogrodnicze – zalecane stężenie 0,2–1,0% (0,2–1 kg nawozu w 100 l roztworu).
Ilość cieczy użytkowej 200–750 l/ha.

 

Terminy stosowania

Dawkowanie [kg/ha]
PSZENICA, PSZENŻYTO
jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16) 2-4
wiosna:
I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
    jare – rozwój liści – krzewienie (BBCH 13–29)
2-4
II: początek strzelania w źdźbło – początek kłoszenia (BBCH 30–51) 2-4
III: początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) 2-4
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 2-4
wiosna:
I: ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32)
     jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32)
2-4
II: liść flagowy całkowicie rozwinięty – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45) 2-4
III: koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) 2-4
ŻYTO
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 2-4
wiosna:
I: ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32)
    jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32)
2-4
II: liść flagowy całkowicie rozwinięty – początek kłoszenia (BBCH 39–51) 2-4
III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) 2-4
OWIES
I: rozwój liści – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 2-4
II: strzelanie w źdźbło (BBCH 30–39) 2-4
III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73) 2-4
RZEPAK
jesień: faza 4.-8. liścia (BBCH 14-18) 2-4
wiosna:
I: po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych - widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21-36);
2-4
II: rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) - początek kwitnienia (BBCH 50-61); 2-4
III: pełne kwitnienie: 50 % otwartych kwiatów na głównym kwiatostanie, starsze płatki opadają - początkowy rozwój łuszczyn (BBCH 65-73) 2-4
KUKURYDZA
I: faza 2.-6. liścia (BBCH 12-16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; 2-4
II: rozwój liści - początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17-31); 2-4
III: rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) - początek rozwoju wiechy (BBCH 31-51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 2-4
JABŁOŃ
I: różowy pąk (BBCH 57–59); 2-5
II: zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); 2-5
III: powstały po przekwitnięciu owoc osiąga wielkość do 10 mm (BBCH 71); 2-5
IV: początek dojrzewania: pierwsze pojawienie się koloru specyficznego dla danej odmiany (BBCH 81), ok. 4 tygodnie przed zbiorem; 2-5
V–VI: bezpośrednio po zbiorach owoców 1–2  zabiegi co 10–14 dni   2-5
TRUSKAWKA
I: biały pąk (BBCH 58-59); 2-5
II: początek fazy kwitnienia (BBCH 61); 2-5
III: większość płatków opada (BBCH 67); 2-5
IV: początek dojrzewania, owoce zaczynają się wybarwiać (BBCH 81); 2-5
V - VII: w okresie zbiorów, po kolejnych zbiorach owoców (BBCH 85-89); 2-5
VIII: po zbiorach (BBCH 91-92) 2-5
BROKUŁ
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 4–8
II: faza 7. liścia – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 17–29); 4–8
III: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 4–8
KALAFIOR
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 4–8
II: faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19); 4–8
III: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 4–8
KAPUSTA:
GŁOWIASTA BIAŁA, GŁOWIASTA CZERWONA, WŁOSKA, PEKIŃSKA
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 4–8
II: faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19); 4–8
III: zaczynają się tworzyć główki – główka osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 4–8
KAPUSTA BRUKSELSKA
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 4–8
II: faza 7. liścia – główny pęd osiąga 30% wysokości typowej dla odmiany (BBCH 17–33); 4–8
III: początek rozwoju pąków bocznych – pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte (BBCH 41–43) 4–8
KALAREPA, RZODKIEWKA
I: faza 5. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 15–19); 4–8
II: zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 4–8
JARMUŻ
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 4–8
II: główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35); 4–8
III: osiągnięcie 10–30% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 41–43) 4–8
ROZSADA WARZYW KAPUSTNYCH
I: liścienie całkowicie rozwinięte – faza 2. liścia (BBCH 10–12); podlewanie: roztwór 0,05–0,1%
0,05–0,1 l (50–100 ml) w 100 l wody
 opryskiwanie: roztwór 0,25–0,3%
0,25–0,3 l (250–300 ml) w 100 l wody
II: 3–5 dni przed wysadzeniem na miejsce stałe (BBCH 13–14) podlewanie: roztwór 0,05–0,1%
0,05–0,1 l (50–100 ml) w 100 l wody
 opryskiwanie: roztwór 0,25–0,3%
0,25–0,3 l (250–300 ml) w 100 l wody



FERTYGACJA W GRUNCIE:
 
PLONVIT PHOSPHO można używać do przygotowania roztworów gotowych do nawożenia lub roztworów stężonych – do rozcieńczania przed podaniem roślinom. Sugerowany czas zużycia pożywki: roztwór stężony w terminie do 7 dni, a roztwór gotowy do nawożenia w ciągu 48 godzin od sporządzenia.

Proponowane zalecenia mają charakter ogólny. Należy je modyfikować uwzględniając indywidualne potrzeby roślin oraz warunki uprawowe, w tym zawartość składników pokarmowych w wodzie użytej do przygotowania pożywek.
 
Roztwory nawozu PLONVIT PHOSPHO należy przygotowywać w zbiorniku odrębnym niż roztwór nawozu wapniowego.
 
Orientacyjne dawki nawozów dla roztworów gotowych do nawożenia:
0,3–2 kg nawozu w 1000 l roztworu (roztwór 0,03–0,2%). 

Przygotowując roztwory stężone, dawkę nawozu należy zwiększyć, np. przy pożywkach o 100-krotnym stężeniu zastosować odpowiednio 30-200 kg nawozu.
 
Stosując PLONVIT PHOSPHO w pożywce wraz z innymi nawozami, nie należy przekraczać łącznego stężenia 0,2% wszystkich składników w dawkowanej pożywce.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl