Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Producenci
Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (14 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

PLONVIT ENERGY 1L PŁYNNY NAWÓZ NPK 5/25/5

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 16,49 zł 16.49
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: INTERMAG
Kod produktu: 11997

Opis

 PLONVIT ENERGY

PŁYNNY NAWÓZ

NPK 5/25/5

1L

 

 

 

SKŁAD

 

SkładnikiZawartość [g/l]

Zawartość w %

masowych

Azot (N) całkowity 65 5,0
Azot (N) amidowy (NH2) 65 5,0
Pięciotlenek fosforu (P2O5) 325 25,0
Tlenek potasu (K2O) 65 5,0
Bor (B) 0,13 0,010
Miedź (Cu) 0,05 0,004
Żelazo (Fe) 0,4 0,030
Mangan (Mn) 0,13 0,010
Molibden (Mo) 0,013 0,001
Cynk (Zn) 0,065 0,005
Aminokwasy zawiera zawiera
Witaminy zawiera zawiera


   

PRZEZNACZENIE

PLONVIT ENERGY to płynny nawóz NPK z mikroelementami o przeważającej zawartości fosforu. Jest szczególnie polecany podczas okresów występowania niskiej temperatury oraz na glebach kwaśnych i zasadowych.
Wspomaga prawidłowy rozwój systemu korzeniowego oraz jego regenerację. Wpływa korzystnie na kwitnienie i rozwój organów generatywnych. Dzięki  technologii INT (Innovative Nutrient Transfer) składniki pokarmowe szybko wnikają do tkanek i przemieszczają się do wszystkich części roślin.

 

STOSOWANIE

DOKARMIANIE DOLISTNE

Profilaktycznie wykonać zabiegi 2–5 razy, co 7–14 dni w okresach intensywnego wzrostu oraz w decydujących fazach rozwojowych roślin i w warunkach utrudnionego pobierania składników pokarmowych przez system korzeniowy. Profilaktyczne jest też stosowanie w terminach i dawkach zalecanych w programach nawożenia poszczególnych gatunków roślin.
Interwencyjnie wykonać dodatkowe 2–3 zabiegi co 2–4 dni gdy na roślinach wystąpią wizualne objawy niedoboru fosforu i innych składników pokarmowych.


 
UPRAWY ROLNICZE

Zalecane stężenie 2–3% (2–3 litry nawozu w 100 l roztworu).
Ilość cieczy użytkowej 200–300 l/ha.  Jednorazowa dawka nawozu 4–9 l/ha. 


 
UPRAWY SADOWNICZE

Zalecane stężenie 0,5–1,2% (0,5–1,2 litra nawozu w 100 l roztworu).
Ilość cieczy użytkowej 500–1000 l/ha.  Jednorazowa dawka nawozu 2,5–9 l/ha. 
 
WARZYWA I ROŚLINY OZDOBNE

Zalecane stężenie 0,25–1,5% (0,25–1,5 litra nawozu w 100 l roztworu).
Ilość cieczy użytkowej 400–600 l/ha. Jednorazowa dawka nawozu 1–9 l/ha. 
 
Stężenie roztworu oraz ilość cieczy użytkowej dostosować do wymagań poszczególnych gatunków roślin oraz techniki oprysku. W trakcie zabiegów unikać dużego nasłonecznienia, wysokiej temperatury oraz wiatru powodującego znoszenie kropel.



FERTYGACJA W GRUNCIE 

 
Roztwory nawozu PLONVIT ENERGY należy przygotowywać w zbiorniku odrębnym niż roztwór nawozu wapniowego.
 
Orientacyjne stężenie nawozu PLONVIT ENERGY dla roztworów gotowych do użytku: 0,03–0,2% (0,3–2 l nawozu w 1000 l roztworu). 
 
Stosując PLONVIT ENERGY w pożywce wraz z innymi nawozami, nie należy przekraczać łącznego stężenia 0,2% wszystkich składników w dawkowanej pożywce.

 

 

Terminy stosowania                                       Dawkowanie [l/ha]
PSZENICA, PSZENŻYTO
jesień: faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16) 4-9
wiosna:
I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
    jare – rozwój liści – krzewienie (BBCH 13–29)
II: początek strzelania w źdźbło – początek kłoszenia (BBCH 30–51)
III: początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 51–73)
(nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65)
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 4-9
wiosna:
I: ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32)
     jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32)
II: liść flagowy całkowicie rozwinięty – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45)
III: koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75)
ŻYTO
jesień: faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 4-9
wiosna:
I: ozime – początek strzelania w źdźbło – faza 2. kolanka (BBCH 30–32)
      jare – rozwój liści – faza 2. kolanka (BBCH 13–32)
II: liść flagowy całkowicie rozwinięty – początek kłoszenia (BBCH 39–51)
III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73)
OWIES
I; rozwój liści – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 4-9
II: strzelanie w źdźbło (BBCH 30–39)
III: koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej (BBCH 69–73)
RZEPAK
jesień: faza 4.-8. liścia (BBCH 14-18) 4-9
wiosna:
I: po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych - widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21-36);
II: rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) - początek kwitnienia (BBCH 50-61);
III: pełne kwitnienie: 50 % otwartych kwiatów na głównym kwiatostanie, starsze płatki opadają - początkowy rozwój łuszczyn (BBCH 65-73)
KUKURYDZA
I: faza 2.-6. liścia (BBCH 12-16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; 4-9
II: rozwój liści - początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17-31);
III: rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) - początek rozwoju wiechy (BBCH 31-51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem
JABŁOŃ
I: różowy pąk (BBCH 57–59); 4-9
II: zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67);
III: powstały po przekwitnięciu owoc osiąga wielkość do 10 mm (BBCH 71);
IV: początek dojrzewania: pierwsze pojawienie się koloru specyficznego dla danej odmiany (BBCH 81), ok. 4 tygodnie przed zbiorem;
V–VI: bezpośrednio po zbiorach owoców 1–2  zabiegi co 10–14 dni  
TRUSKAWKA
I: biały pąk (BBCH 58-59); 2,5-9
II: początek fazy kwitnienia (BBCH 61);
III: większość płatków opada (BBCH 67);
IV: początek dojrzewania, owoce zaczynają się wybarwiać (BBCH 81);
V - VI: w okresie zbiorów, po kolejnych zbiorach owoców (BBCH 85-89);
VII: po zbiorach (BBCH 91-92)
BROKUŁ
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 2–4
II: faza 7. liścia – widocznych 9 lub więcej pędów bocznych (BBCH 17–29);
III: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
KALAFIOR
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 4–8
II: faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19);
III: początek rozwoju róży (›1 cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
KAPUSTA:
GŁOWIASTA BIAŁA, GŁOWIASTA CZERWONA, WŁOSKA, PEKIŃSKA
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 4–8
II: faza 7. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 17–19);
III: zaczynają się tworzyć główki – główka osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
KAPUSTA BRUKSELSKA
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 4–8
II: faza 7. liścia – główny pęd osiąga 30% wysokości typowej dla odmiany (BBCH 17–33);
III: początek rozwoju pąków bocznych – pierwsze rozgałęzienia mocno zamknięte (BBCH 41–43)
KALAREPA, RZODKIEWKA
I: faza 5. liścia – faza 9 lub więcej liści (BBCH 15–19); 4–8
II: zaczyna się tworzyć zgrubienie – zgrubienie osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43)
JARMUŻ
I: faza 5.–7. liścia (BBCH 15–17); 4–8
II: główny pęd osiągnął 30–50% ostatecznej długości typowej dla odmiany (BBCH 33–35);
III: osiągnięcie 10–30% masy liściowej typowej dla odmiany (BBCH 41–43)
ROZSADA WARZYW KAPUSTNYCH
I: liścienie całkowicie rozwinięte – faza 2. liścia (BBCH 10–12); podlewanie: roztwór 0,05–0,1%
0,05–0,1 l (50–100 ml) w 100 l wody
opryskiwanie: roztwór 0,25–0,3%
0,25–0,3 l (250–300 ml) w 100 l wody
II: 3–5 dni przed wysadzeniem na miejsce stałe (BBCH 13–14) podlewanie: roztwór 0,05–0,1%
0,05–0,1 l (50–100 ml) w 100 l wody
opryskiwanie: roztwór 0,25–0,3%
0,25–0,3 l (250–300 ml) w 100 l wody

 


 12 SZTUK W KARTONIE 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl