Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka

Producenci
Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (14 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

NAWÓZ TYTANIT 0,2L STYMULATOR WZROSTU WARZYWA OWOCE W-WA

Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 18,98 zł 18.98
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: INTERMAG
Kod produktu: 11566

Opis


NAWÓZ TYTANIT 0,2L
STYMULATOR WZROSTU

Tytan - ciekawy pierwiastek

Tytan to pierwiastek, który mimo powszechnej obecności w skorupie ziemskiej (średnia zawartość w glebie to 0,33%) jest praktycznie niedostępny dla roślin w warunkach naturalnych. Oznacza to, że jedynym skutecznym sposobem poprawy zaopatrzenia roślin w ten składnik jest stosowanie preparatów zawierających tytan w formach łatwo i szybko dostępnych dla roślin. TYTANIT – jedyny na świecie preparat zawierający dostępny dla roślin tytan – wychodzi naprzeciw temu zapotrzebowaniu.

 

O TYTANICIE®


TYTANIT® jest płynnym stymulatorem wzrostu roślin zawierającym formę tytanu dostępną dla roślin w szerokim zakresie pH od 4,0 do 8,0 – zarówno przy stosowaniu pozakorzeniowym jak i doglebowym. Zgodna ze specyfikacją techniczną zawartość rozpuszczalnego w wodzie, łatwo przyswajalnego dla roślin tytanu to 0,8% (8,5 g Ti/litr).

TYTANIT® jest produkowany i oferowany rolnikom, jak i ogrodnikom w Polsce i wielu innych krajach od 1989 r. Liczne wyniki doświadczeń i wdrożeń z zastosowaniem Tytanitu oraz opinie jego użytkowników pozwoliły na zaklasyfikowanie Tytanitu nie tylko do grupy nawozów mineralnych, ale także do mineralnych stymulatorów wzrostu, zgodnie z decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi nr S-237/11 z dn. 19 sierpnia 2011.

Największe korzyści agrobiologiczne związane ze stosowaniem Tytanitu to przede wszystkim:

 

Zdecydowane zwiększenie plonowania roślin
Wzrost odporności roślin na choroby i szkodniki
Wzrost odporności roślin na stres wywołany czynnikami abiotycznymi (niekorzystne warunki klimatyczne, środowiskowe i uprawowe)

Z zaleceń stosowania Tytanitu wynika, że nawet niewielka dawka 0,2 – 0,4 l/ha jest optymalna i przynosi wymierne korzyści agrotechniczne i ekonomiczne.

 

TYTANIT polecany jest do stosowania dolistnego lub fertygacji w celu poprawy wzrostu i plonowania roślin. Zastosowanie TYTANITU zwiększenia efektywność fotosyntezy oraz żywotność pyłku kwiatowego, a także tempo pobierania składników pokarmowych i wody. Korzystnie wpływa również na rozwój i regenerację systemu korzeniowego oraz na wzrost roślin osłabionych przez czynniki stresowe (niska temperatura, susza, niekorzystne warunki powietrzno-wodne w glebie, silna presja patogenów i inne).


Terminy stosowania biostymulatora TYTANIT® Dawkowanie [l/ha]
PSZENICA, PSZENŻYTO
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3.–6. liścia (BBCH 13–16); 0,2–0,4
wiosna:
I: ozime – krzewienie (BBCH 22–29)
jare – faza 3. liścia – krzewienie (BBCH 13–29); 0,2–0,4
II – początek wzrostu źdźbła – początek kłoszenia (BBCH 30–51); 0,2–0,4
III – początek kłoszenia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 51–73) (nie zaleca się wykonywania zabiegów w okresie BBCH 61–65) 0,2–0,4
JĘCZMIEŃ PASZOWY i BROWARNY
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
wiosna:
I – ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32) 0,2–0,4
II – faza liścia flagowego – końcowa faza nabrzmiewania pochwy liściowej liścia flagowego (BBCH 39–45) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – pełna dojrzałość mleczna ziarniaków (BBCH 69–75) 0,2–0,4
ŻYTO
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
wiosna:
I –ozime – początek wzrostu źdźbła – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 30–32)
jare – faza 3. liścia – 2. kolanko co najmniej 2 cm nad kolankiem 1. (BBCH 13–32) 0,2–0,4
II – faza liścia flagowego – początek kłoszenia (BBCH 39–51) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) 0,2–0,4
OWIES
I – faza 3. liścia – widoczne dwa rozkrzewienia (BBCH 13–22) 0,2–0,4
II – początek wzrostu źdźbła – faza liścia flagowego (BBCH 30–39) 0,2–0,4
III – koniec fazy kwitnienia – początek dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 69–73) 0,2–0,4
RZEPAK
jesień (w przypadku słabej kondycji roślin): faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); 0,2–0,4
wiosna:
I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); 0,2–0,4
II i III – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61), co 5–10 dni 0,2–0,4
KUKURYDZA
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; 0,2–0,4
II – rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31) 0,2–0,4
III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem 0,2–0,4
BURAK
I – 4–8 liści (BBCH 14-18); 0,2–0,4
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); 0,2–0,4
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) 0,2–0,4
ZIEMNIAK
I – rozwinięty 3.–6. liść na pędzie głównym (BBCH 13–16); 0,2–0,4
II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43); 0,2–0,4
III– bulwy osiągają 40–50% typowej masy (BBCH 44–45) 0,2–0,4
SOJA i inne strączkowe
I – rozwój liści i pędów (BBCH 13–29); 0,2–0,4
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–59); 0,2–0,4
III – początek rozwoju strąka (BBCH 71) 0,2–0,4
JABŁOŃ, GRUSZA
I–II – zielony pąk (BBCH 55–56) co 4–6 dni; 0,2–0,4
III – różowy/biały pąk (BBCH 57–59); 0,2–0,4
IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63); 0,2–0,4
V – początkowy rozwój owoców (BBCH 72–75) 0,2–0,4
CZEREŚNIA, WIŚNIA
I – biały pąk (BBCH 57–59); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–64) 0,2–0,4
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); 0,2–0,4
IV – zaawansowane wybarwianie owoców (BBCH 85) 0,2–0,4
ŚLIWA, BRZOSKWINIA, MORELA
I – początek kwitnienia (BBCH 60–64) 0,2–0,4
II – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) 0,2–0,4
III – rozrastanie zalążni (BBCH 72); 0,2–0,4
IV – początek fazy dojrzewania ( BBCH 81) 0,2–0,4
MALINA
I–II – rozwój liści (BBCH 07–16) 0,2–0,4
III – rozwój liści i pędów (BBCH16–39) 0,2–0,4
IV – początek kwitnienia (BBCH 60–63) 0,2–0,4
PORZECZKA
I – początek wegetacji (BBCH 07–09) 0,2–0,4
I – rozwój liści i pędów (BBCH 10–39); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) 0,2–0,4
WINOROŚL
I – rozwinięty 4.–6. liść (BBCH 14–16); 0,2–0,4
II – początek kwitnienia (BBCH 60–61) 0,2–0,4
TRUSKAWKA
I – rozwinięty 3.–5. liść (BBCH 13–15); 0,2–0,4
II – na dnie rozety ukazują się pąki kwiatowe (BBCH 55); 0,2–0,4
III – biały pak (BBCH 58–59); 0,2–0,4
IV – kwitnienie (BBCH 60–65); 0,2–0,4
V – pierwsze zawiązane owoce – wyraźnie widoczne nasiona na tkance dna kwiatowego (BBCH 73); 0,2–0,4

PAPRYKA
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); 0,2–0,4

II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); 0,2–0,4
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61);
0,2–0,4

POMIDOR
I – rozwinięty 5.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 15–17); 0,2–0,4
II – widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53); 0,2–0,4
III – otwarty pierwszy kwiat na 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); 0,2–0,4
IV – pierwszy owoc osiągnął typową wielkość na 1.–2. gronie (BBCH 71–72) 0,2–0,4
OGÓREK
I – rozwinięty 6.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 16–19); 0,2–0,4
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); 0,2–0,4
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57); 0,2–0,4
BROKUŁ
I – faza 7.–9. liścia (BBCH 17–19); 0,2–0,4
II – rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29); 0,2–0,4
III – początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 0,2–0,4
KALAFIOR
I – faza 7.–9. liścia (BBCH 17–19); 0,2–0,4
II – początek rozwoju róży (›1cm) – róża osiąga 30% typowej wielkości (BBCH 41–43) 0,2–0,4
KAPUSTA
I – rozwój liści (BBCH 15–19); 0,2–0,4
II – główka osiąga 20–30% typowej wielkości (BBCH 42–43) 0,2–0,4
WARZYWA KORZENIOWE
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 0,2–0,4
II – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41); 0,2–0,4
CEBULOWE
I – wyraźnie widoczny 3.–5. liść (BBCH 13–15); 0,2–0,4
III – początek rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 41–43) 0,2–0,4
IV – rozwój części roślin przeznaczonych do zbioru (BBCH 45–47) 0,2–0,4
WARZYWA STRĄCZKOWE
I – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); 0,2–0,4
II – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29) 0,2–0,4
ROZSADA WARZYW
rozwinięty 1. liść – faza 3. liścia (BBCH 11–13) podlewanie i opryskiwanie
roztwór 0,02–0,03 %
tj. 0,02–0,03 l (20–30 ml)
w 100 l wody


PRZYGOTOWANIE MATERIAŁU SIEWNEGO
TYTANIT można stosować w trakcie przygotowania nasion do siewu (zaprawianie nasion) 0,5 l na 1 tonę materiału siewnego

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl